Historie obce Pěčín

Pěčín a jeho nejbližší okolí vyniká přírodními krásami, vlastními jen orlickému Podhoří. Slovy učitele Krčmáře:
"...Jsou zde Orlické hory v malém vydání. Naše údolí, vrchy, stráně, lesní zákoutí a skalnaté srázy působí prostým kouzlem své poesie a přece jsou tak milé, útulné a vznešené ve své prostotě.

Táhlý, mírně zvlněný a poměrně stejně vysoký hřbet pohraničních hor pokrytý smrkovým hvozdem zvedá se v bezprostřední blízkosti Pěčína. Zabíhá nižšími, z části v pole zdělanými rozsochami k jihu a jihovýchodu tvoře tak četná zákoutí a úžlabiny, jimiž se šumotem ženou se proudy horských bystřin. Do zpěněných jejich vln spadají omšené skalky i strmé stěny a mezi lesy rozhozeny jsou pohorské dědiny bělající se svými zdmi a štíty v zeleni smrků a bučin.
Okénka chatek do dálky září ohněm odrážejícího se slunka, a osamělé, štíhlé kostelní vížky jakoby kynuly na pozdrav poutníku ubírajícímu se do lesnatých výšin, kde králem pěvcem je drozd, vršák a kos.

Horní část Pěčína s domky stupňovitě rozhozenými a bělavými štíty se pyšnícími, v plném kouzlu objeví se pozorovateli od lípy, rostoucí poblíž č. 200. při staré cestě slatinské. O něco níže s téže cesty pokocháš se pohledem na dolní část s hlubokým, jakoby uzavřeným údolím, po jehož bocích hadovitě se vine silnice k nedalekému Přímu.

Statečky tyčí se jako tvrze na kopcích, drobné domky choulí se na dně údolí a mezi nimi všude plno zeleně bříz, jasanů, olší a javorů.

Na střední část obce se školou a kostelem je krásný pohled od č. 202., ležícím při silnici slatinské neb od Okresní skály. Celkový pohled zjeví se v plné kráse buď od č. 167., kde silnice přímská dostupuje nejvyššího bodu neb opět s opačné strany od č. 156. neb 75.

Se silnice u č. 15. očaruje Tě skvostné panoráma: Hluboké lesnaté údolí potoka a řeky Zdobnice; slatinský kostel s pozadím mohutného Chlumu nad Něm. Rybnou.
Jinak téměř každé návrší potěší oko pozorovatele krásnou scenerií a malebným skupením, takže pravdu měl Mistr Trampota, když řekl, že Pěčín možno malovat nesčetněkráte, vždy s různých stanovišť a vždy bude krásný ! To také vábí sem turisty i letní hosty, trampy i studentské kolonie z blízka í dáli. Naše jásající lesy, šumné bystřiny, překrásné výhledy, čistý, ozonem nasycený horský vzduch, zářívá slunce jsou jim milou náhradou za umořující hluk a fádní život měst..."

Tak tedy viděl Pěčín za svého života obecní kronikář, pan učitel Krčmář a tak jej i popsal ve svém vlastivědném popisu "Obec Pěčín v Orlických horách". Na dalších stránkách budete mít možnost mu uvěřit..

img_znak.png